Coraz przeważnie podkreśla się istotną rolę warzyw i owoców w codziennej diecie. Zachęca się do picia soków owocowych z miąższem i dodatkiem soków warzywnych , a oprócz tego do jedzenia zdrowych produktów w surowej formie. Jednak jak się okazuje, to może nie wystarczyć, aby zachować zdrowie.
Ważne jest gdyż nie tylko to, aby spożywać pięć porcji warzyw lub owoców dziennie, ale również, żeby one same były zdrowe – nieskażone metalami sztucznymi lub środkami ochrony roślin. To znaczy, że w procesie ichniejszym uprawy nie powinny być zastosowane ani nawozy sztuczne ani przeróżnego rodzaju pestycydy. Trudno jest posiadać taką zapewnienie kupując warzywa i owoce w prostych sklepach. Zdrowa żywność jest zwykle dostępna tylko w sklepach ekologicznych a kluczową alternatywą jest samodzielna uprawa, co jednak nie właściwie każdy może robić.
Ekologiczna żywność to natomiast nie tylko warzywa i owoce krajowe, o czym dużo osób zapomina. Takie produkty spożywcze powinny być a przy tym hodowane w taki sposób, by nie niszczyć okolicznego środowiska naturalnego. Coraz bardziej zwraca się na to uwagę w sytuacji uprawy kakaowca. Warto kupić w takim przypadku droższy produkt, ażeby mieć gwarancję, że równowaga w danym środowisku została zachowana.
Naturalna żywność to obecnie prawdziwy skarb. Warto przekonać się o tym, nabywając nie tylko świeże owoce i warzywa, ale też inne produkty. Jogurt wykreowany w sposób naturalny, bez sztucznych barwników i konserwantów smakuje całkiem inaczej niż ten dostępny ogólnie na półkach sklepowych – warto postawić na jakość.
Więcej: olej zimnotłoczony.