Każda restauracja powinna mieć na swoim zapleczu odpowiednie piec konwekcyjno-parowy. Skład wyposażenia jest pokaźny , gdzie między innymi duże znaczenie odgrywają piece konwekcyjne. Do tych pieców dodano funkcję naparowywania komory stąd nazwa konwekcyjno- parowy. Piece wielofunkcyjne pozwalają na prowadzenie obróbki termicznej wielu surowców w tym samym czasie. Smażenie mięs, drobiu czy ryb , może odbywać się równocześnie , na 100 procent bez nieprzyjemnych skutków wzajemnego przenikania zapachów. Pewnie nie jedna osoba zastanawia się aktualnie jaka jest zasada działania tych pieców. Otóż specjalne wentylatory przetłaczają gorące powietrze przez komorę, i w ten metodę zostaje wymuszony ruch poziomy. Powietrze zostaje przetłoczone przez specjalne filtry , które służą do oczyszczania z zanieczyszczeń np. drobin tłuszczu. Pozioma cyrkulacja powietrza i odtłuszczanie dają zapewnienie , że zapachy nie będą przenikały. W takich piecach , można prowadzić kilka różnorakich operacji kulinarnych na przykład. gotować potrawy w gorącej parze, piec mięsa i cist w gorącym powietrzu, smażyć panierowane kotlety i ryby , grillować, piec bardzo delikatne mięsa w niskich temperaturach. Przy zastosowaniu pieców konwekcyjnych , można śmiało oszczędzić pięćdziesiąt pięć procent energii, około czterdziestu procent wody i dziewięćdziesiąt procent tłuszczu. Czas pracy przy zastosowaniu pieca jest znacznie krótszy, gdyż w tym samym czasie jak to należy było wcześniej wspominane , można przygotować wiele różnych potraw. Istotna sprawa jest także powierzchnia jaką zajmuje piec i cała reszta zbędnych urządzeń. Komputerowe sterowanie umożliwia zapamiętywanie receptur , a następnie łatwe ich odtwarzanie.