Kuchnia – ślimaki

Ślimaki jadalne kojarzyły się dotychczas wyłącznie z kuchnią francuską, w której są one wpisane w gastronomiczny kanon tradycyjnych potraw krajowych. Coraz większa ilość osób natomiast ceni kuchnię orientalną, dlatego zapotrzebowanie na ślimaki sprawiło, że w Polsce powstała bardzo duża hodowla ślimaka afrykańskiego, który jest właściwym jadalnym gatunkiem. Sporo osób nie wyobraża sobie jedzenia tych nieprzyjemnych na 1-wszy rzut oka stworzeń, ale nie mając świadomości co dostali na talerzu z całą pewnością przekonaliby się do ich smaku. Można zauważyć, że w niemalże każdym polskim mieście funkcjonuje skup ślimaków. Jest to alternatywa dla hodowli, ponieważ jej założenie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami, na które nie każdego stać. Samych hodowli w Polsce jest zaledwie wiele. Większość ślimaków jest zastosowanych do importu, niemniej jednak duża ichniejszym część zostaje w kraju i znajduje własne użycie w najlepszych lokalach gastronomicznych nastawionych właśnie na kuchnię orientalną. Sama hodowla ślimaków jest trudna, ponieważ wymaga sporego zaangażowania i całodobowej opieki nad nią. Stworzenie odpowiednich warunków do rozmnażania nie tylko sprzyja ślimakom, niemniej jednak jest w głównej mierze określona prawem, dlatego aktualnie jej stworzenie nie jest zwykłe. Globalnie działają fermy ślimaków chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Odkąd granice były otwarte dużo chętniej podróżujemy i poznajemy smaki, których w przyszłości najczęściej usilnie poszukujemy w swoim kraju.

Zobacz więcej: skup ślimaków.