W restauracji przebywają różni klienci, którzy mają bardzo zróżnicowane gusta zarówno pod kątem napojów jak i pożywienia, dlatego zadaniem restauratora jest dostosowanie spersonalizowanej oferty do potrzeb każdej osoby z nich. Kawiarnie często są tłumnie oblegane przez miłośników tego trunku a sklepy z kawą z kolei są oblegane przez restauratorów priorytetowo jeżeli te są dobrze wyposażone i posiadają duży wybór dobrych gatunkowo ziaren kawy. W każdym lokalu gastronomicznym zlokalizowana jest dzisiaj ekspres do kawy, który pomaga w stworzeniu prawdziwych arcydzieł. Nowoczesne ekspresy posiadają wbudowane młynki do kawy, dlatego kawa dla gastronomii powinna być ziarnista, ponieważ to w chwili obecnej świeżo zmielona kawa jest najlepsza i najbardziej aromatyczna przez co z kolei najchętniej po taką sięgamy. W aglomeracjach rośnie potrzeba na coraz aktywniejsze życie towarzyskie, dlatego w pewnych sytuacjach odwiedzamy wspólnie z dobrymi przyjaciółmi lokale gastronomiczne. Czekamy, że w każdym z nich czeka na nas dobra kawa ziarnista do ekspresu. Powinno się jednakże mieć świadomość, że wspaniała kawa to droga kawa i za filiżankę takiej trzeba dobrze zapłacić. Nie ma co ufać zapewnieniom właścicieli lokali. Tania kawa z pewnością nie jest jakościową i to powinien być zasadniczy wyznacznik. Obowiązkiem restauratora jest zaopatrzenie restauracji w świetne kawy ziarniste do ekspresu. Jedynie w taki sposób może zagwarantować sobie zadowolenie kontrahentów a co za tym idzie także renomę w mieście, płynność finansową i sposobność rozwoju, która dla niejednego jest najważniejsza.
Więcej: dobra kawa ziarnista do ekspresu.