Celiakia, poważna choroba

Aktualnie coraz więcej ludzi cierpi na nietolerancję glutenu, czyli bardzo popularną chorobę zwaną celiakią. Celiakia objawia się rozterkami po spożyciu towarów, które zawierają w sobie gluten, czyli białko występujące w zbożach. Niestety choroba ta jest bardzo nieprzyjemna, bo właściwie uniemożliwia normalne życie osobom, które nie tolerują glutenu.

Zjedzenie nawet najmniejszej ilości glutenu może się skończyć wstrząsem, więc należy wybierać tylko i tylko takie produkty, które nie mają tego składnika. Dieta bezglutenowa jest nieprosto dietą, dlatego że gluten jest obecny w wielu produktach spożywczych, a tak rzeczywiście w większości gotowych dań. To sprawia natomiast, żeby eliminowanie go z diety i dobór posiłków bezglutenowych może stwarzać problem (polecamy: bezglutenowa narzeczona). Niestety produkty bezglutenowe są też droższe, więc należy się liczyć z tym, że taka dieta będzie również droższa dla naszego portfela i bardziej problematyczna. Należy dokładnie przeanalizować składy wszystkich towarów spożywczych, by upewnić się, że występuje na nich tak zwany symbol przekreślonego kłosa, który informuje o tym, że produkt nie zawiera w składzie glutenu (zobacz także: pizza bezglutenowa). Jedynie takie produkty są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię. W bardzo wielu sytuacjach potrawy trzeba w każdej chwili przygotowywać od podstaw, czyli nie wolno przygotowywać potraw, ze składników, co do których nie mamy pewności, czy są wolne od glutenu. Na nieszczęście cały ten sposób żywienia jest nieprosty i zabiera na prawdę dużo czasu, niemniej jednak osoby chore na celiakię po prostu nie mają innego wyjścia i muszą tak jeść.

Polecamy: porady bezglutenowe.